Osuuskauppavaalit – uhka vai mahdollisuus?

Osuuskauppavaalit lähestyvät. HOK-Elannon alueella eli esim. Helsingissä vaaliaika on 10.-22.4.2024. Mutta mitä osuuskauppavaalit ylipäänsä tarkoittavat, kuka voi äänestää ja miksi edes pitäisi äänestää? Osuuskauppavaalit ovat tämän kirjoituksen aihe, ja erityisesti HOK-Elanto -vaalit.

Osuuskauppavaalit edustajiston valinnassa

Aloitetaan ensin lyhyellä katsauksella S-ryhmään. Kaikki suomalaiset varmasti tietävät S-ryhmän brändeistä esimerkiksi Alepan ja Prisman. S-ryhmä onkin Suomen suurin yksityinen työnantaja! Mutta miten osuuskauppavaalit liittyvät S-ryhmään?

S-ryhmä on osuuskauppa, joka koostuu alueosuuskaupoista. Esimerkiksi Helsingin alueosuuskauppa on HOK-Elanto. Osuuskauppavaali on tapa valita alueosuuskaupan edustajisto eli osuuskaupan päättävä elin. Edustajiston jäsenet edustavat asiakasomistajan ääntä. HOK-Elannon edustajistoon valitaan 60 jäsentä. Toimikausi on 4 vuotta, eli vaalit järjestetään 4 vuoden välein; nyt keväällä 2024 ja seuraavan kerran 2028.

Kaikilla alueosuuskaupoilla ei ole vaalit yhtä aikaa. Keväällä 2024 edustajiston valitsevat HOK-Elanto ja Osla-Varuboden. Myöskään edustajisto ei ole kaikissa alueosuuskaupoissa saman kokoinen, esim. Osla-Varubodenin edustajisto koostuu 50 hengestä.

Kuka voi äänestää HOK-Elannon vaaleissa?

Sellainen henkilö, joka on ollut HOK-Elannon asiakasomistaja 31.12.2023 ja ikää on yli 15 vuotta. Eli käytännössä jos olet yli 15v, asut Helsingissä tai lähikunnissa sinulla on S-bonuskortti, olet oikeutettu äänestämään. Äänestys tapahtuu sähköisesti tai sitten paikan päällä S-ryhmän toimipisteissä.

Äänestysprosentti on vaihdellut alueosuuskaupasta riippuen 15 ja 25 prosentin välillä. Kannustankin kaikkia äänioikeutettuja äänestämään! Tehdään yhdessä parempi osuuskauppa. Ja tästä päästäänkin siihen, että kuka minä olen ja miksi puhun aiheesta?

Osuuskauppavaalit

Ehdolla HOK-Elannon vaaleissa numerolla 1074

Itse kiinnostuin osuuskauppavaaleista tammikuussa 2024, kun näin mainoksen ehdolle asettumisesta. Ensimmäinen ajatukseni oli “mitkäs hiton vaalit nämä ovat”, sillä en ollenkaan ollut tajunnut osuuskauppavaalien olemassaoloa vaikka S-kortti on killunut lompakossa varmaan koko aikuisän. Aloin selvittää asiaa ja lopulta päädyin kysymään edustajiston roolista S-ryhmän entiseltä pääjohtajalta Arto Hiltuselta.

Arto Hiltunen kertoi, että edustajiston tehtävät ovat osuuskunnassa suurin piirtein samat kuin osakeyhtiön yhtiökokouksella.

  • Edustajisto vahvistaa vuositilinpäätöksen ja tuloksen jaon.
  • Lisäksi se valitsee hallintoneuvoston, joka taas valvoo hallituksen toimintaa.
  • Joissakin osuuskunnissa edustajistolla on lisäksi mahdollisuus tuoda johdolle aloitteita tai ideoita toiminnan kehittämiseksi.

Olen yrittäjä, ja minulla on ollut jo jonkin aikaa fiilis, että haluan tehdä jotain suomalaisen yhteiskunnan parantamiseksi. Minulla ei kuitenkaan ole mielipiteitä kaikkiin niihin asioihin, joita kunnan- tai valtakunnan politiikan tasolla käsitellään. Koska bisnes on mun juttu, niin koen, että voisin S-ryhmän vaikuttamisen kautta parantaa suomalaista yhteiskuntaa.

Olenkin nyt siis HOK-Elannon vaalissa ehdolla numerolla 1074. Olen mukana Vihreiden listalla. Mitä asioita haluan sitten viedä eteenpäin?

Pelikoneet pois S-ryhmän kaupoista.

Vähennetään rahapeliriippuvuuden aiheuttamia haittoja poistamalla pelikoneet S-ryhmän toimipisteistä.

Pienten talousten bonukset nykyistä korkeammaksi.

Mielestäni nykyinen bonusmalli suosii vain ihmisiä, joilla on muutenkin rahaa tehdä ostoksia. Suurentamalla pienistä ostoksista saatavia bonusprosentteja hyvinvointi jakautuu tasaisemmin.

Pienten pakkausten kilo/litrahinta halvemmaksi.

Yksinasuvien määrä kasvaa koko ajan. Silti osassa tuotteista pakkauskoko on merkittävästi halvempi isoissa pakkauksissa. Kaikkien ei ole mahdollista ostaa kerralla isoa määrää ruokaa ja esim. pakastaa tai säilöä muuten.

Nopeampi maksuaika laskuille.

S-ryhmä tekee valtavasti ostoja. Mitä lyhyempi maksuaika alihankkijoiden suuntaan on, sitä nopeammin alihankkijat saavat rahansa ja pystyvät maksamaan omilla alihankkijoille ja palkollisille.

Energiajuomien ikärajan nosto 18 vuoteen.

Mielestäni alle 18-vuotiaille ei tarvitse myydä lainkaan energiajuomia.

Jos pääsen edustajistoon, niin esille nousee varmasti muitakin tärkeitä teemoja. En tietenkään täydellisesti hahmota vielä edes kaikkea sitä, mitä edustajiston toiminta pitää sisällään, koska en ole koskaan ollut edustajiston jäsen.

Kuka minä sitten olen? Profiilisivullani voit tutustua minuun tarkemmin. Jos haluat laittaa palautetta tai ottaa yhteyttä, laita verkostoitumispyyntö Linkedinissä ja Linkedin-viestiä.

Osuuskauppavaalit - Saskia Salomaa ehdolla numero 1074

Miksi osuuskauppavaaleissa kannattaa äänestää?

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että en muista itse, että olisin äänestänyt kertaakaan aiemmin osuuskauppavaaleissa. Mutta kun olen asiaa pohtinut, olen todennut että yritysten kautta yhteiskuntaan vaikuttaminen on erittäin tärkeää! S-ryhmällä on esimerkiksi kymmeniä tuhansia työntekijöitä (kun lasketaan kaikki alueosuuskaupat yhteen). Työhyvinvoinnin parantaminen ja esim. sairaslomien vähentäminen tällaisessa joukossa on yhteiskunnallisestikin merkittävä asia!

Äänestäminen on myös helppoa digitaalisesti mistä vaan äänestysaikana 10.-22.4. Toki voit hoitaa äänestämisen myös esim. kauppareissun ohessa S-ryhmän toimipaikassa!

Saskia

Leave a Reply