Ajatuksia yrittäjyydestä

Mandarinfish Publishing logo

Olen nyt kirjaproggikseni aikana perustanut yritykseni Mandarinfish Publishingin ja kaiken tämän myötä on herännyt pari ajatusta yrittäjyydestä. Olen siis vahvasti päivätöissä enkä ole vaihtamassa sitä yrittäjyyteen, mutta olen silti paljon pohtinut näitä asioita.

Ensinnäkin kunnioitan ihan hirveästi enemmän yrittäjiä tällä hetkellä. Varsinkin, kun olen tajunnut, mitä kaikkia maksuja yrittäjä joutuu kuluttajan maksamasta hinnasta hoitamaan. Ennen kuin yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa, tulee hänen maksaa arvonlisävero (moni ei ajattele, että alv on hinnassa vain läpikulkumatkalla), tilan vuokra, nettiyhteys, tuotteiden hankintahinnat tms., palkkaa muille, vakuutukset, loputon määrä kaikkia muita maksuja, eläkemaksut ja verot. Vasta muutamia mainitakseni. Lopuksi tulee vasta yrittäjän oma palkka (saati sitten tuotto yritykseen sijoitetuille rahoille).

Yrittäjä ei myöskään tee kokoaikaisesti tuotteensa/palvelunsa kehittämistä. Energiaa vievät niin markkinointi (maksetut mediat, Twitter, Facebook, kotisivujen päivittäminen, bloggaus vain muutaman kanavan ylläpito mainitakseni) kuin asiakastapaamiset sekä erilaiset käytännön toimintaan liittyvät asiat. Netti ei toimi. Vessapaperi on loppu. Kahvi on loppu. Toimisto pitäisi sisustaa. Jatkuva istuminen aiheuttaa selkävaivoja. Excel kaatui. Joku irtisanoutui, toinen pitää palkata. Tietokoneen virusturva pitää päivittää.

Lisäksi on iso kasa viranomaismääräyksiä, joita yrittäjän pitää ottaa huomioon, varsinkin, jos on palkannut muita. On kaikenlaista lakia ja määräystä, joka säätelee yritysten toimintaa: palkanmaksuun, lomiin ja vapaisiin liittyvät seikat, työaikamääräykset, pelastussuunnitelmat jne. Puhumattakaan alakohtaisista asetuksista esimerkiksi ravintolatoiminnan tai terveysalan suhteen.

Yrittäjä ei tietenkään ole yksin, löytyyhän kaikenlaisia palvelutarjoajia. Mutta siinäkin on oma saagansa löytää juuri ne asiat mitä itse tarvitsee sekä oikeat kumppanit toteuttamaan hommat. Keneltä ostaisin Google-markkinointia (multa!), hakukoneoptimointia, tietoturva-auditointia, toimiston siivouksen, liidejä, sosiaalisen median ylläpitoa jne. puhumattakaan kaikista tuote/palveluriippuvaisista palveluista (esim. materiaalien hankkiminen, valmistus, logistiikka).

En todellakaan halua maalailla piruja seinille ja vähentää kenenkään mielenkiintoa yrittämiseen! Haluan vain muistuttaa, että suurin osa yrittäjistä ei istu rahasammon päällä, vaan saavat tehdä aika paljon töitä ansaitakseen leipänsä.

Toisaalta sitten tässä tullaan siihen positiiviseen kääntöpuoleen, eli yrittäjän vapauteen. Yrittäjä voi ihan itse päättää työajoistaan ja paikasta (tietysti vaikka valaisinliikkeen pitäjä kauppakeskuksessa joutuu olemaan paikallaan tiettyihin aikoihin, mutta ei niin että joku olisi tehnyt hänelle työvuorolistan), toimintatavoistaan, myytävistä tuotteista/palveluista jne. Joten vaikka hommaa olisi paljon, se on yleensä palkitsevaa, kun asiat voi tehdä juuri niinkuin itse haluaa. Haluaisinkin kannustaa kaikkia asiaa pohtineita miettimään yrittäjyyttä uudestaan ja pohtimaan, mitä itse osaisi ja voisi tehdä.

Mutta olen päivätöissä ja tykkään työstäni, miksi alkaisin yrittäjäksi? Itseäni ärsyttää kaikessa yrittäjyyshypessä se, että aina puhutaan starttirahoista, Tekes-tuesta, start upeista jne. Tällöin tulee kuva, että yrittäjäksi ryhtyäkseen pitäisi jättää päivähommat ja hypätä täysin tyhjän päälle. Miksei kukaan puhu osa-aikayrittäjyydestä, joka olisi varmasti monelle päivätyössä kävijälle mukava vaihtoehto toteuttaa unelmiaan! Voihan siitä sitten alkaa tehdä hommaa täysipäiväisestikin, jos se näyttää vetävän. Toiminimen perustaminen maksaa 105 euroa ja homma on helppo hoitaa vaikkapa Perustayritys.fi-palvelun kautta. Sen lisäksi tarvitaan visiitti pankissa ja papereiden toimittaminen viranomaisinstanssille. Ei ole oikeasti kovin vaikeaa.

Lisäksi yritystä perustettaessa monessa paikassa todetaan että pitää olla liiketoimintasuunnitelma ja budjetit ja ties mitkä suunnitelmat. Se on totta että on hyvä varautua, jos oma yritys tulee olemaan ainoa tulonlähde tai sitä varten joutuu ottamaan paljon velkaa (tai joku ulkopuolinen taho rahoittaa yritystä). Mutta itselleni tällaisena kevyenä sohva+läppäri-yrittäjänä on ollut helpointa vaan lähteä tekemään jotain ja katsoa mitä siitä kasvaa. Olisin varmasti vieläkin tekemässä suunnitelmia ja laskelmia, jos minun olisi pitänyt tehdä ne ensin. Nyt kun olen perustanut yrityksen, olen alkanut keksiä paljon ideoita mitä kaikkea voisi tehdä. Esimerikiksi toisenkin kirjan!

Miksi sitten itse lykkäsin oman yrityksen perustamista näinkin kauan? Syynä on kaksi asiaa, syvempi ja triviaalimpi. Ensiksi triviaali: en keksinyt sopivaa nimeä. Varmasti ainakin 3kk meni siinä, että pyörittelin mielessäni kaikenlaista. Sitten eräänä päivänä vain päätin, että tämä pitää hoitaa, ja avasin Reef Fish -kirjan. Sieltä se Mandarinfish sitten löytyi (ja mandariinikaloihin liittyy henkilökohtaisia muistoja sukelluslomalta). Publishing sitten vaan perään ja tässä ollaan jo niin kustantajaa, että… 😉 Toinen asia oli pelko. Pelkäsin ehkä eniten sitä, että jos jäisin työttömäksi (mikä nyt ei ole päiväduunin osalta millään tavalla näköpiirissä, mutta jotenkin pelkäsin tätä vaan kuitenkin kun siitä on mediassa puhuttu paljon), niin en saisi päivärahaa ja en voisi maksaa asumiskuluja ja ei olisi ruokaa ja en voisi ostaa edes bussilippua tai käydä kiipeämässä ja kohta olisin katuojassa. Tuotanoinniin…pikkuisen turhia pelkoja. Voihan näin olla – kuka tahansa yrityksensä lopettanut tietää, millaista on taistella virastoja vastaan saadakseen tukia, mutta että olin antaa tällaisen syyn estää unelmien toteuttamisen…höpsöä. En myöskään oikeastaan tajunut tätä asiaa, ennen kuin aloin sitä tarkemmin pohtia.

Osa pohdinnoistani saattaa tuntua naiveille tai itsestäänselvyyksille, mutta minulle nämä asiat ovat konkretisoituneet vasta kirjaprojektin myötä. Joten tässä on minun kaksi senttiäni yrittäjyydestä, kun olen nähnyt siitä vasta kalpean aavistuksen. Mitä ajatuksia sinulla on yrittäjyyteen liittyen?

ps. Unohda AdWords-markkinoinnin pulmat, sillä hakusanamainonta on nyt helppoa Hakusanamainonnan ABC -kirjan avulla. Osta omasi heti 🙂

Saskia

2 Comments

  1. “Toiminimen perustaminen maksaa 105 euroa”.

    “Toiminimen haltijalla on velvollisuus ilmoittautua kaupparekisteriin, jos hän harjoittaa luvanvaraista toimintaa tai jos hänellä on pysyvä toimipaikka tai työntekijöitä.”

    Jos sivubisneksenä siis haluaa tehdä jotain mitä itse osaa, vaikka kotoaan, niin sen aloittaminen on täysin ilmaista ja hyvin helppoa! 🙂

Leave a Reply