Tosielämän MBA

Luen tällä hetkellä yrittäjä Tim Ferrissin erinomaista ja koukuttavaa Tools of Titans-kirjaa. Kirja ansaitsisi vaikka kuinka monta bloggausta, mutta aloitan tällä hetkellä yhdestä Tools of Titans-kirjan mukanaan tuomasta ideasta.

Ferriss kertoo luvussa “How to Create a Real-World MBA” harkinneensa liikkeenjohdolle suunnattua MBA-koulutusta. Hän tutustui eri koulutusohjelmiin, kunnes hän tajusi, että voisi luoda koulutukseen käytettävällä rahasummalla “oman MBA-kurssinsa”. Stanfordin yliopiston MBA maksaa 120 000 USD ja Suomessakin esimerkiksi Aalto Yliopiston MBA-koulutus maksaa 32 500 + alv. (Joo, nämä ovat suomalaiseen ilmaiseen koulutukseen tottuneelle järkyttävän isoja summia.)

The most important characteristic of my personal MBA: I plannet “losing” 120K.

Laskeskeltuaan asioita Tim Ferriss totesi, että voisi sijoittaa tutkinnon verran rahaa start upeihin ja sekä ainakin oppisi tosi paljon sijoittamisesta mutta myös saattaisi tienata tutkintoon käyttämänsä rahat takaisin “Tim Ferriss Fundin” kautta. Ferriss laati itselleen sääntöjä, tässä niistä muutama:

  • Mieluiten yksi tekninen perustaja, kaksi teknistä perustajaa olisi ideaali
  • Hänen pitäisi itse olla innokas käyttämään yrityksen valmistamaa tuotetta
  • Yli 10% aktiivisuuden kasvua kuukausitasolla.
  • Tietynlainen rahoitushistoria

Jos start upeihin sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa Ferrissin ajatukset lukea erityisen tarkasti – hän käy läpi esimerkiksi sijoitettavaan summaan ja arvonmuodostukseen liittyviä asioita.

Tästä heräsi itselleni ajatus: miksi en tekisi samaa?

Ferriss kehottaakin luomaan oman “Graduate Programin”. Vaikka yritykselläni menee kivasti, tuntuu MBA-koulutuksen hinta tosi kovalle kun se pitäisi itse maksaa. Lisäksi en sinänsä tee tittelillä yhtään mitään – sitä tärkeämpää on oppiminen. Tiedän kyllä, koulutus on varmasti erinomainen ja hinta on investointi eikä kulu, mutta tällä hetkellä liian iso investointi. Lisäksi olen opiskellut jo kaksi korkeakoulututkintoa joten en halua sitoutua enää mihinkään tiiviiseen rutistukseen. Mutta opiskeleminen silti kiehtoo (ja kannattaa!).

Normaali MBA-tutkinto tietäisi pitkiä iltoja ja viikonloppuhommia.

Olen myös ajatellut vuonna 2018 perustaa kaksi uutta yritystä ja/tai sijoittaa. Miksi tyytyä yhteen? Toinen yritys sijoittuu b2b-puolelle kohderyhmänä Suomi (ja vielä konkreettisemmin Etelä-Suomi), toinen b2c-toimialalle tavoitteena globaalit markkinat. Tässähän on kaksi jo loistavan erilaista casea.

Koska erityisesti kuluttajapuolen yritys on minulle tuntemattomalta toimialalta, helpottaa aloittamisessa ajatus siitä, että yritykseen ensimmäisenä vuonna käyttämäni rahat ovat tätä metodia noudattaen ihan konkreettisestikin oppirahoja. Useista kymppitonneista ei tosin tässä vaiheessa vielä onneksi puhuta – mutta kyllä yrityksen perustaminen, tuotannon käynnistäminen jne. aina jotain maksaa.

Tämän rinnalla toinen ajatuslinja on löytää start up -yritys, josta saisin osuuden työtä vastaan. Tiedän, etten tule saamaan kaikkea tästä heti, sillä haluan jatkaa myös nykyhommia mahtavien asiakkaideni kanssa. Mutta kun asioita tekee yhden kerrallaan, mahtuu niitä vuoteen yllättävän monta. Ja toisaalta – jos tilanteet jotenkin muuttuvat, on tällainen projekti helpompi pistää tauolle ja jatkaa myöhemmin.

Nyt on aika suunnitella “koulutuksen” sisältö. Kerro siis kommenteissa, jos sinulla on hyviä ideoita siitä, mitä MBA-elämänkouluni tulisi sisältää!

Kiinnostaako seurata, miten Tosielämän MBA -projektini etenee? Tilaa uutiskirje oikeasta laidasta, ja pysyt kärryillä.

admin

Leave a Reply