Haluaisin lähteä Burning Maniin, mutta en uskalla, koska…

Olen kirjoittanut Burning Man -festivaaliin liittyen omista kokemuksistani, asuntoauton vuokrauksesta ja leirin valinnasta. Kiinnostuitko, mutta jokin silti estää vielä lähtemästä?

Se tuntuu niin hankalalle.

Ja sitähän se onkin. Lippujen hankinta, leirin löytäminen, lennot tästä Ameriikan-mantereelle, kulkupelin vuokraus, kaiken tavaran roudaus/hankinta…hommaa on. Mutta toisaalta, festivaali kyllä palkitsee kaiken vaivan, kun paikan päälle pääsee. Harvoja kivoja asioita elämässä saa kovin helpolla. Ja on matka itsessäänkin hieno; onhan Ameriikka nyt aikamoinen ihmemaa ja maisemat ajon aikana ovat kauniita.

Minulla ei ole rahaa.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että rahaahan tällainen reissaus vaatii. Lennot mitä vain 500 eurosta yli tonniin (tsekkaas Norwegianin lennot Oaklandiin), autonvuokra bensoineen vähintään toinen moinen, festariliput 390 taalaa, ruuat, vedet, muut majoitukset…rahareikiä löytyy yllättävän paljon. Mutta jos ei elä täysin kädestä suuhun, on kyse priorisoinnista. Paljonko rahaa kulutat arjessa elektroniikkaan, asuntoosi, autoosi, vaatteisiin, syömiseen, nettipeleihin, kosmetiikkaan?

Kaverini eivät innostuneet ja minua pelottaa lähteä yksin.

Burning Man on maailman helpoin festivaali tutustua ihmisiin. Voit mennä oikeastaan koska vaan juttelemaan kenelle vaan. Seuraa voit saada jo Suomesta – tutustu suomalaisten burnereiden FB-ryhmään. Lisäksi Burning Manin keskustelupalstalta ePlayalta voi löytää niin matkaseuraa kuin itselleen sopivan leirinkin. Rohkeasti matkaan vaan! Tuskin haluat tehdä muutenkaan aina samoja asioita kuin kaverisi.

En tiedä, pärjäänkö festareilla.

Festari voi olla jännittävä kokemus myös ääriolosuhteiden kantilta. Jo pelkästään siksi, että lämpötilat voivat päivällä lähennellä 40 astetta ja on vaikea muistaa juoda tarpeeksi. Itselleni ei myöskään auttanut se, että lämmin ilmanala käytännössä vie ruokahalun – toisaalta kun tiedän sen, niin ostin sitten kaikkea pientä snäksiä paljon mukaan, joita oli helppo napostella pitkin päivää ja illalla sitten syödä kunnolla. “Cheddar-keksit” eli suolakeksit joiden välissä oli cheddar(inkaltainen) täyte toimivat yllättävän hyvin. Samoin pikkulasten hedelmäsosetuubit. Osta juomareppu vettä varten, niin sitä on helppo pitää tarpeeksi mukana. Ja jos vesi loppuu ja oma leiri on festareiden toisella puolella kilometrien päässä, voi vettä pyytää aina muilta.

Miksi sinne Burning Maniin kannattaisi lähteä? No vaikka nähdäkseen tällaisen merirosvolaivan.

Miksi sinne Burning Maniin kannattaisi lähteä? No vaikka nähdäkseen tällaisen laivan / taideauton.

Jos olet kärsinyt mielenterveysongelmista tai olet erityisherkkä, kannattaa Burning Maniin lähtöä pohtia muutamalta eri kantilta. Satutko tällä hetkellä olemaan hypomaanisessa olotilassa, jossa mikä tahansa tuntuu mahdolliselta? Sitten kannattaa miettiä, että onko reissun varaamisessa järkeä, sillä depressio saattaa kurkkia nurkan takana. Mutta jos pahimmat huiput ovat jo tasoittuneet, voi reissua miettiä, vaikka elämä ei niin täydellistä olisikaan. Kunhan vain muistat pakata lääkkeet.

Tärkeintä on, että tunnet itsesi ja pystyt hiukan ennakoimaan, miten kannattaa toimia. Jos tuppaat “pärähtää” aistiärsykkeistä, kannattaa pitää huolta siitä, että lepäät, syöt ja juot tarpeeksi. Säännöllisen vuorokausirytmin noudattamisessa ei Burning Manissa ole mitään ongelmaa; festareilla on niin paljon nähtävää päivälläkin, että voit ihan hyvin nukkua 24-08 välisen ajan menettämättä mitään olennaista. (Itse asiassa se on hyvä aika nukkua muutenkin, kun on vilpoisaa.) Ja joka tapauksessa festareillta sattuu ja tapahtuu niin paljon, että menetät joka hetki jotain hienoa, samalla kun olet itse kokemassa jotain hienoa. Eli maailman parhaan diskon missaamisesta ei kannata huolestua ja valvoa kaiket päivät ja yöt sen takia.

Jos festareilla alkaa ahdistaa, apua on tarjolla. Mikäli et saa nukuttua, mene ensiapupisteeseen ja pyydä päästä hiljaiseen huoneeseen. Sellaisia löytyy kyllä, samoin koulutettuja psykologeja joiden kanssa voit jutella.

Poika/tyttöystäväni ei halua lähteä.

Tämä on haastava este, sillä koska reissu vie sen verran aikaa ja rahaa, on se väistämättä pois yhteisestä ajasta toisen kanssa (erityisesti jos yhteistä lomaa olisi muuten vain vähän). Ensinnäkin asiasta kannattaa rauhassa keskustella. Tietääkö toinen, millaistesta festarista oikein on kyse? Jos puoliskosi kokemukset rajoittuvat kaljan juomiseen karsinassa Suomi-festareilla, on Burning Manissa kyse täysin jostain muusta. Ei sillä, etteikö Suomi-festareillakin olisi aikansa ja paikkansa, mutta Burning Mania ei kannata pitää samanlaisena, vaikka molemmissa onkin kyse “festareista”. Burning Man on niin paljon muutakin kuin bändejä ja kaljanjuomista; se on taidetta, avoimia baareja, erilaisia ohjelmanumeroita ja kaiken kaikkiaan toinen toisensa jälkeen kummallisia kokemuksia.

Onko toisella jotain erityisiä huolenaiheita? Jos teltassa nukkuminen on liikaa, kannattaa tehdä kompromissi ja vuokrata asuntoauto, vaikka itse olisitkin sitkeä telttailijasissi. Näin kokemus on molemmille miellyttävä. Reissun suunnittelu yhdessä on kuitenkin parhaillaan erittäin kivaa parisuhdetoimintaa, kun voi miettiä matkareittiä ja bongata sen varrelta kivoja nähtävyyksiä, katsella etukäteen ohjelmia mihin haluaa osallistua ja miettiä teemapukeutumista. Saatikka sitten itse paikan päällä kaiken kokeminen!

Annan isot pisteet poikaystävälleni, joka lähti mukaan vaikka ensireaktio oli negatiivinen (hän ei ole mikään festari-ihminen). Kysyin häneltä tätä kirjoitusta työstäessäni: “Mikä oli isoin syy mikä sai sut lähtemään festareille?” Vastaus oli kuulemma sinnikkyyteni…perustelin Burning Manin hyviä puolia monelta eri kantilta. Lisäksi hän oli halunnut muutenkin nähdä Yhdysvaltoja, joten reissasimme samalla jenkeissä yhteensä 4 viikkoa. Kannattiko reissu? “Ehdottomasti”, hän vastasi.

Eikä festareilla ole pakko olla koko viikkoa. Tietysti suurimman ilon festarista saa mitä kauemmin siellä on, mutta jos toista ahdistaa ajatus viikon mittaisesta hiekkakylvystä, voi Burning Maniin lähteä lyhyemmäksikin aikaa. Ja jos hygienia-asiat huolettavat, niin leirisuihku haihdutusaltaineen rules!

Poika/tyttöystäväni ei halua pääästää minua.

Jos toista ei kiinnosta matkustelu mutta hän ei silti haluaisi päästää sinua, on hyvä keskustella, mistä kiikastaa. Jos puoliskosi on vaikka mustasukkainen, on se enemmän hänen ongelmansa kuin sinun (paitsi jos teillä on jotain historian painolastia). Pelottaako häntä se, mitä matkalla saattaa tapahtua? Burning Manissa tapaa väistämättä uusia ihmisiä ja se onkin yksi festivaalin hienoimmista puolista. Ketään ei voi kuitenkaan pitää häkissä muutenkaan ja luottamus on yksi parisuhteen tärkeimmistä elementeistä. Jos asutte samassa taloudessa ja budjettinne on yhteinen, on reissun kaltaisesta isosta hankinnasta hyvä puhua rauhallisesti. Onko toisella jotain, mihin hän haluaisi käyttää (yhteistä) rahaa?

Jos teillä on yhteisiä lapsia, on kyse tietysti vielä suuremmista asioista. Tosin Burning Maniin voi lähteä lastenkin kanssa, festareilla on paljon koko perheelle sopivaa ohjelmaa. En veisi paikalle ihan pieniä lapsia (koska olosuhteet ovat sen verran kovat ja lapset nauttivat varmasti ruotsinlaivan pallomerestä ihan yhtä paljon elleivät enemmänkin), mutta teinien kanssa kokemus voisi olla erittäin kiva! Voi ajella taideautoilla, katsella patsaita ja valoteoksia, osallistua sopiviin ohjelmanumeroihin ja yhdistää reissuun vaikka jonkin huvipuiston tai luontomatkakohteen.

Tämän vuoden lipunmyynti on jo ohitse, mutta jos kovin innostuit, kannattaa lippuja kärkkyä esim. eBaystä tai Craigslistiltä. Älä tue ylihintaan myyjiä ja varo epäluotettavia kauppiaita. Kuvittele tilanne, jossa lippusi ei kelpaakaan portilla. Turvallisinta on ostaa liput Burning Manin omasta lippujenvaihto-ohjelmasta. Lisäksi myöhäismyyntiä on tulossa vielä. Toisaalta mikään ei estä suunnittelemasta reissua 1,5 vuoden päähän – budjetin kerryttämisen osalta se voi olla hyvinkin järkevää.

Päivitys: tarkennuksia myyntiin, kiitos Anssi!

Saskia

Leave a Reply