RV or not RV – lähteäkö Burning Maniin asuntoautolla?

Yksi iso kysymys Burning Man -festivaaleille lähtijän mielessä on aiemmin kirjoittamani leirivalinnan lisäksi liikkumismuoto. Auto vai asuntoauton vuokraus vai kenties bussikyyti?

Asuntoauto eli jenkkiläisittäin RV (recreational vehicle) on kallis mutta hyvin yleinen liikkumis- ja majoitustapa burnereille. Ei liene yllättävää, että autonvuokraamot rahastavat Burning Manin läheisyydellä ja autoja tarjotaan kiskurihintaan jo niinkin kaukaa kuin Denveristä asti (n. 20h ajomatka). Kuvittele, että Utsjoella olisi jotkin festivaalit ja kaikki asuntoautot olisi vuokrattu Suomesta Helsinkiä myöten.

El Monte RV:stä lopulta saatu mobiilikoti.

El Monte RV:stä lopulta vuokratuksi saatu mobiilikoti.

Kalliita öitä hikikopissa

Ja mitä tarkoitan tässä yhteydessä kalliilla? No sitä, että asuntoauto voi maksaa mitä tahansa 4000-8000 dollarin välistä viikolta (-10 päivältä) 4-7 hengelle. Se on tuplasti tai triplasti sen, mitä RV:n vuokraus normaalisti maksaa. Lisäksi asuntoauto vetää enemmän löpöä kuin henkilöauto, mutta toisaalta gaso on jenkeissä sen verran halpaa, ettei RV:n kalleus tästä johdu.

Kannattaa varautua myös siihen, että näkemäsi RV:n alkuhinnan päälle tulee jenkkityylisesti vielä verot sekä maksut astioista, petivaatteista, polttoaineesta, kilometreistä, siivouksesta ja ties mistä. Tämä saattaa  helposti olla 1000 taalaa jo muutenkin kalliin hinnan päälle. Eikä tässä edes kaikki – jos haluat lähteä tänä vuonna Burning Maniin, saatat olla jo sen verran myöhässä, että et edes saa vuokrattua RV:tä, vaikka lippujen myynti ei ole edes vielä alkanut. Me olimme aavistuksen myöhässä asuntoauton vuokrauksen suhteen, ja saimme vuokrattua kalliin ja pienen RV:n Sacramentosta, jossa oli todella kuluneet renkaat alla (yksi rengas sitten hajosikin paluumatkalla).

Toisaalta RV:n puolesta puhuu se, että autossa on sekä lämmitys että ilmastointi. Ei niitä voi kokoaikaa huudattaa, mutta jos kun lämpötila saattaa laskea yöllä aavikolla alle 10 asteen, on hetkenkin pöhinästä iloa. Samoin pahimmat darrahiet voi poistaa hetken ilmastoinnilla (ja RV:tä tulee joka tapauksessa pitää päivisin päällä kahdesti n. 10-15min ajan, jotta akku ei tyhjene). Lisäksi asuntoauto tarjoaa keittiön ja vessan – toisaalta jos nämä löytyvät omasta leiristä tai sen välittömästä läheisyydestä, ei niitä välttämättä tarvitse.

RV:hen mahtuu myös enemmän tavaraa kuin henkilöautoon. Pyöränkuljetus onnistuu myös hiukan hasardisti asuntoauton sisällä, jos fillaritelineitä ei ole (mutta kannattaa yrittää saada sellainen RV jossa on).

Fillariteline on ehdoton lisävaruste, jos BM:ssä haluaa pyöräillä.

Fillariteline on ehdoton lisävaruste, jos BM:ssä haluaa pyöräillä.

Ja ne henkilökemiat…

Asuntoautoa vuokratessa on hyvä miettiä, haluaako katsella samoja ihmisiä omassa henkilökohtaisessa tilassaan viikkoa (tai pidempää aikaa, jos tekee Burning Maniin matkatessa sightseeingia). Meitä oli 5 henkeä ja suhteellisen pieni RV, emme olleet saaneet sellaista, jossa olisi ollut sivuun laajenevat seinät. Vaikka kaikki ovat tyyppeinä tosi ihania ja edelleen hyviä frendejä, oli kaikilla paluumatkalla hermot todella kireänä, vaikka festari oli jokaisen kohdalla ollut todella onnistunut. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että olimme katselleet toisiamme liian kauan liian pienessä tilassa, vaikka emme henganneetkaan festareilla kaikki koko aikaa yhdessä. Mieti että viettäisit itse viikon noin kymmenen neliön hikisessä tilassa, kun muiden tavarat ovat tiellä, tiskit ovat kertyneet, verensokerit heilahtelevat, on krapula ja väsyttää. Ei se vaarallista ollut ja näin jälkeenpäin naurattaa, mutta sillä hetkellä ei naurattanut.

Asuntoauto vaatii myös kokeneen kuljettajan. Ulkomitoiltaan se on reippaasti henkilöautoa suurempi ja vaatii taitavampaa käsittelyä varsinkin täyteen ahdettuna. Omassa RV:ssämme oli paitsi viisi henkilöä, niin myös viiden henkilön tavarat ja kuuden ruuat + vedet (400l vedestä tuli 400kg painoa…) sekä tietysti menomatkalla täysi tankki. Auto on silloin hiukan erilainen ajettava kuin perushenkilöauto varsinkin hyvin tuulisella tai muuten epävakaalla säällä.

Itselleni asuntoauton suurin bonus oli ilmastoinnin ja lämmityksen lisäksi se, että on paikka, johon pöly ei niin kovin yllä. Lisäksi pidin siitä että tavarat pysyivät joten kuten järjestyksessä (mitä ne eivät teltassa ikinä tee).

Tuntuu hankalalle. Taidan sittenkin lähteä liikenteeseen henkilöautolla. 

Yksi vaihtoehto RV:lle on normaali henkilöauto ja majoitus teltassa. Auton vuokraaminen on iisimpää ja halvempaa ja erilaisia koko- ja mallivaihtoehtoja löytyy runsaasti. Autolla liikkuminen on näppärää jos kyseessä on pienempi porukka. Toisaalta sitten on enemmän säiden armoilla ja täytyy vain tottua siihen, että teltta on täynnä pölyä. Ja siihen, että kun aurinko paistaa, teltasta tulee uuni eikä ilmastointia voi kääntää päälle. Jos leirissä on hyvä katos, vähentää se kuumasta teltasta aiheutuvaa ahdistusta, kun makuualustan voi raahata katoksen alle ja jatkaa köllimistä siinä.

Autolla liikkumisen lisäksi joudut joko roudaamaan kotoa asti teltan, makuupussin ja alustan tai ostamaan ne jenkeistä. Jos arpoo RV:n ja telttailun välissä, on ne hyvä ottaa tarvittavat lisätavarat joko roudaamisen vaivana tai kustannuksina. Jos tuntuu, että autoon ei meinaa mahtua kaikki tavarat, vesi ja ruuat, niin lisätilaa voi saada vuokraamalla peräkärryn – näitä u-hauleja näki vaikka kuinka paljon Burning Manissa. Esimerkiksi jääkaappi ei ole välttämätön, mutta “jääarkku” (ice chest) on, festareilta kun voi ostaa jäitä ja pitää ruokia kylmänä näin. Lisäksi jos haluaa mukaan fillarin, kannattaa varmistua siitä, että vuokra-autossa on telineet pyöriä varten.

Ei korttia tai hippibudjetilla liikenteessä?

Burning Maniin järjestetään myös bussikuljetuksia. Tällainen vaihtoehto on helppo ja halpa sikäli, että autoa ei tarvitse vuokrata / säätää. Toisaalta tällöin joutuu roudaamaan jalkaisin kaikki tavaransa. Vesi voi olla haaste – sitä suositellaan kuintekin vähintään 1 gallonan (eli noin neljän litran) verran päivässä. Viikon reissussa tämä tarkoittaa jo lähes 30kg painoa yksinomaan juomavedestä (eikä tällä määrällä tosiaan suihkutella juurikaan). Toisaalta leiristä voi kysellä, pystyisikö joku ottamaan extravettä omaan autoonsa festareille matkatessaan.

Lisäksi fillarin voi saada vuokrattua paikan päältäkin.

Burning Manin nettiforumilta ePlayalta voi metsästää myös kimppakyytejä.

Olipa liikkumis- ja majailumuotosi mikä tahansa, hyvää reissua!

Jos lähdet festareille minkäänlaisella autolla, muista ostaa lippujen yhteydessä vehicle pass. Lisäksi informoi etukäteen leiriäsi miten olet tulossa, jolloin he pystyvät suunnittelemaan parkkeerausjärjestyksen.

Älä anna säikyttelyni pilata reissuasi tai varsinkaan estää sitä! Vaikka RV oli meille kallis, niin se oli joka dollarin arvoinen. Ja jos olet nyt vakuuttunut siitä, että haluat vuokrata asuntoauton, laita kyselyjä heti menemään. Tarkoitan siis nyt tällä hetkellä, kun olet lukenut tämän kirjoituksen. Koska eivät niiden hinnat siitä enää halpene.

Hauskaa matkaa! Lupaan että on kaikkea mitä olet ikinä odottanut, mitä et ikinä ole uskaltanut odottaa ja mitä et ikinä kuvitellut tapahtuvan.

Saskia

Leave a Reply